29 Şubat 2008 Cuma

ABD BAĞIMLILIĞI…
ALİ BULUNMAZ

Bağımsızlığının ilanıyla sokaklara dökülen Kosovalıların ellerinde hangi bayrak vardı?

ABD bayrağı…

Amerikan bayrağı ve teşekkür pankartları taşıyan binlerce insan ne yaptığının farkında mı? ABD politikalarıyla kuyuya inenler bugün ne durumda?

2003’te işgal edilen Irak’ta, Bağdat’ın merkezinde yükselen Saddam Hüseyin heykellerini yıkan, yerlerde sürükleyen ve terliklerle döven Iraklılar bugün ne düşünüyor? ABD’ye o dönem sevgi gösterilerinde bulunan Iraklılar, şimdi etnik ve dini çatışmaların ortasındayken, 2003 öncesini mumla arıyor.

Ellerinde ABD bayraklarıyla bağımsızlıklarını kutlayan Kosovalılar gerçekten, tam anlamıyla bağımsız mı? Sırbistan’dan ayrılışını büyük oranda ABD’ye borçlu olan Kosova için bu bile baştan bir bağımlılık göstergesi değil mi?

***

ABD, yeryüzünde kendisine biat eden-edecek irili ufaklı devletler yaratmaya koyuldu. Bunun yanında, “stratejik ortaklarını” Amerikancı iktidarlar yoluyla kendine daha da bağımlı hale getirmeye çabalıyor.

Türkiye’de Amerikancı AKP işbaşında. ABD, artık Türkiye’nin güney komşusu sayılır. ABD’nin yetkili isimleri ne diyor? “Irak’ta ‘istikrarın’ devamı zorunlu.” Hangi istikrar?

ABD, kendi çıkarları için Irak’ı denetim altında tutmalı. Buna Kuzey Irak’taki terör örgütü de dahil. Terörün zaman zaman tırmanması bazen de durdurulması, ABD’nin gözetiminde gerçekleşiyor. ABD’nin istihbarat örgütleri ve yetkilileri, Kuzey Irak’ta istediği gibi at oynatıyor. Türkiye’nin bölgeye düzenlediği kara ve hava operasyonları da, ABD’nin çizdiği sınır içinde ve verdiği izinle yapılıyor.

ABD’ye yakın Türk kaynakları da, “PKK’nin gözden düştüğünü ve Kuzey Irak’taki Kürtlerin gözden çıkarıldığını” ifade ediyor. Bu, dönemsel bir politika olabilir. Klasik Anglo-Sakson siyaset taktiği, burada da kendini gösteriyor: Kafa karıştırma ve suyu bulandırma…

***

ABD, Kuzey Irak’a kara operasyonu yapılmasına neden izin vermiş olabilir?

Türkiye’deki ABD karşıtlığını azaltmak ve ABD-AKP işbirliğini pekiştirme amacı hemen akla gelen gerekçeler…

Afganistan'daki savaşa Türkiye'den asker gönderilmesine yönelik bir istek de güçlü bir olasılık...

ABD-AKP işbirliği doludizgin sürüyor. ABD güdümlü AKP iktidarı yoluna devam ediyor. Hazırlanan “sivil” Anayasa taslağı, önce ABD onayına sunuluyor. Sınırötesi harekatlar için, “stratejik ortak”tan izin koparılıyor…

***
Bugüne dek ABD’nin güdümüyle varolmaya çalışanlar ne hale düştü? Uzağa gitmeye gerek yok. Afganistan’a, Irak’a bakmak yeterli.

Şimdilerde kurulan yeni ülkeler, kendisini ABD’ye bağımlı kılmadan önce birkaç defa düşünmeli.

Türkiye’de gören, duyan ve bilen, aydın ve yurttaşlar da, bilmeyen ve bilmek istemeyenleri uyarmalı.

ABD bağımlılığı, kimseye mutluluk ve huzur getirmedi, getirmeyecek.

Tarih, bunun acı örnekleriyle dolu…

Hiç yorum yok: