27 Şubat 2008 Çarşamba

HUKUK TANIMAZLIĞA DAVET…
ALİ BULUNMAZ

Üniversitede “türbana serbestlik” tanıyan Anayasa “değişikliği”, Meclis’te 411 oyla kabul edildi, Abdullah Gül de TSK’nin Kuzey Irak’a kara harekâtına başladığı gün düzenlemeyi onayladı.

AKP iktidarı, bunun kaos oluşturacağına ilişkin açıklamalara karşı sert açıklamalar yaptı.

Ama YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın sözleri, iktidarın hukuk tanımazlığının bir belgesi gibiydi.

Özcan, göreve gelişiyle “türban üniversitede serbest olmalı” dedi, ardından “rektörler isterse buna göz yumabilir” biçimindeki ifadesiyle, “çözüm” yolunu gösterdi.

Anayasa’nın 10 ve 42. maddesinde yapılan “değişikliklerin” onaylanmasından sonra Özcan, rektörlere “türbanlı öğrencileri okula ve derslere alın” talimatı gönderdi. Bunun büyük oranda dikkate alınmadığını gören Özcan, üslubunu daha da sertleştirdi:

“Cumhuriyetin nitelikleri, kişilerin özgürlüklerinin sınırlandırılmasının gerekçesi olamaz.”

Bu, varolan yasaları, yasal düzenlemeleri, Anayasa Mahkemesi içtihatlarını ve Anayasa’da yer alan laiklik ilkesini göz ardı etmek için, Anayasal bir kurumun başkanınca gönderilmiş ve hukuka aykırı bir talimat değil mi?

Özcan, açıklamalarının devamında türbanlı öğrencilerin okullara ve dersliklere alınmamasını, “cebir ve tehditle” bir tuttu.

***

Üniversitede türban serbestliğinin, laiklik ilkesine aykırı olduğunu onaylayan kurumlar hangileri?

Danıştay…

Anayasa Mahkemesi…

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi…

YÖK Başkanı Özcan, yazılı açıklamalarında kullandığı ifadelerle, rektörleri yasalara ve yüksek mahkemelerce verilmiş kararlara uymamaya davet ediyor. Kaldı ki Yüksek Öğrenim Kanunu’nun ilgili 17. maddesinde herhangi bir değişiklik yapılmış da değil.

YÖK Başkanı Özcan gönderdiği talimatla, AKP’nin hukuk tanımazlık “ilkesinin” sözcülüğünü yapıyor.

Bu kara komedinin üniversiteleri vardıracağı nokta ne olabilir?

Düşünmesi bile kötü…

Hiç yorum yok: