13 Şubat 2008 Çarşamba

NE DERSİNİZ “LİBERAL AYDINLARIMIZ” ?
ALİ BULUNMAZ

Tayyip Erdoğan Almanya’nın Köln kentinde Türklere seslendi ve “türban engellemesi nedeniyle, Türkiye’den Avrupa ve dünyanın çeşitli yerlerine beyin göçü olduğunu” ifade etti.

Güler misiniz ağlar mısınız! İnanılmaz sözler bunlar.

Türkiye’deki kadrolaşma, atamalardaki tarikat-cemaat-siyaset ilişkisinin dışarıda bıraktığı gençler, ekonomik eşitsizlik tablosu, liyakat yerine tarikatçı AKP’cilerin öne çıkması ve yönetimi ele geçirmesi değil de, “türban yasağı” beyin göçü yaratıyor, öyle mi?

Klasik AKP mağduriyet oyunu. Dinciliğin yakıtı, “mağdur” söylemi. Türkiye’de oy avcılığına veya siyasi hasada çıkanların bir numaralı bayrağı.

***

Türkiye muhafazakârlaştırılırken, siyasette dincilik gemisi yürütülüyor. AKP’li vekiller meclis kulislerinde “bu iş yanlış oldu” diyorsa da, anayasa değişikliğine “evet oyu vereceksiniz” talimatına karşı gelemiyor.

“Üniversitede türbana evet” diyen “liberal aydınların” meşhurları, “yöntem yanlış” savunmasıyla, türban serbestisi için “üçüncü seçenek” üzerinde yoğunlaşıyor.

Peki, hızla dinci diktatörlüğe sürüklenen Türkiye’de, AKP’nin “yönteminin” ne olmasını bekliyordu “liberal aydınlarımız”? AKP ve hasat ortağı, gelip tek tek görüş mü alacaktı? Bu konuyla ilgili üniversitelerde üç beş yıl tartışmalar mı açılacaktı?

Tarikat ve cemaatler AKP’ye baskı yapıyor. Bu yetmez, daha fazla “özgürlük” diye diretiyor. Kendi vekillerinin bile görüşünü almayan iktidar partisi, gelip “liberal aydınlara” mı danışacaktı? “Yöntem” bu mu olacak sanıyordunuz?

Yandaş demokrasisine ses çıkarmayan, AKP’nin kadrolaşmasına, ekonomi politikalarına, tarikat-ticaret-siyaset bağlantılarına ve iktidarın hukuku devre dışı bırakan uygulamalarına kulağını tıkayan “liberal aydınlar”, türban konusundaki Anayasa değişikliğinin “yönteminin” nesini eleştirebilir?

***

Kadının türbanla “özgürleştiğini” dile getiren “liberal aydınlar”, AKP’nin özgürlük ve demokrasi anlayışını kavrayabildi mi?

“Türban yasağı beyin göçüne neden oldu” sözüne nasıl bir yanıt vermeyi düşünüyor “liberal aydınlarımız”?

Yavaş yavaş sokağa taşmaya başlayan gerilimin, garip tartışma ve ayrışmanın faturasını laikliğin, gerçek demokrasinin ve hukukun törpülendiğine dair kaygılar taşıyanlara mı kesecek “liberal aydınımız”?

Hiç yorum yok: