25 Şubat 2008 Pazartesi

ÖRTÜNÜN ALTINDA NELER VAR?
ALİ BULUNMAZ

Kırda, kentte, köyde; vapurda, dolmuşta ve kahvehanelerde… Kısacası her yerde ağızların sakızıdır “Ne olacak bu Türkiye’nin hali?” sorusu.

Memleketimizde üçkâğıdın pratiğini bilen çoktur ama Türkiye, bunun teoriğini bilen “stratejik ortağınca” hiç rahat bırakılmamıştır. Günümüz Türkiyesi, o teorisyenlerin dayattıklarıyla baş başadır. Evanjelik neo-conlar’ın kopyaladığı “muhafazakâr demokrat” Yeni Osmanlı, saltanatını sürmektedir. “Ne olacak bu Türkiye’nin hali?” sorusu da günceldir.

***

Yaklaşık bir aydır ülkeyi örten türban ve onun “yalnızca” üniversitede serbest bırakılmasına yönelik Anayasa değişikliğinin, TSK’nin Kuzey Irak’a kara harekâtı başlattığı gün onaylanmasının altında neler var?

Lozan’ı delip geçen, cemaat ve azınlık vakıflarını denetimsizleştiren Vakıflar Yasası…

AKP’nin etkili ve yetkili isimlerinin yolsuzluk dosyalarını buharlaştırmaya dönük af…

Şekle gelince “millet nasılsa vekili de öyle olmalı” buyuranların, iş maaşa dayanınca milletvekilini dolgun zamla ihya eden, ama çalışan ve emekli vatandaşı silindir gibi ezen Sosyal “Güvenlik” Yasa Tasarısı’na hiç ses çıkarmaması…

Davutpaşa ve Tuzla’da işçi ve emekçileri ölüme sürükleyen çarpık düzen…

Dizilerde kadehleri buzlayan, içkili sahneleri fişleyen; dernek ve spor lokallerinde “halk sağlığı”nı gerekçe gösteren ve sonunun nereye varacağı belli olmayan içki yasakları…

Tarikat-cemaat üyesi olup, bu sayede her yeri işgal eden iş bilmez kadroların yarattığı gariplikler ve facialar…

***

Türkiye nereye doğru yol alıyor? Bunun yanıtını vermek kolay. Çünkü “sosyal devlet”i, vatandaşa kömür ve gıda çuvalı sunmakla eşdeğer tutan bir zihniyetin, Türkiye’yi nereye götürdüğü belli. Yapılan, halkı yoksullukta eşitlemeyi ve ardından görgüsüzce “yardım” etmeyi, “hizmet” olarak adlandırmaktır.

Bununla da bitmiyor. Türkiye, tarikat-cemaatlerin ablukası altında. Söz konusu oluşumlar, hem ülkede iktidarı ele geçirmiş hem de bu güçle toplumu şekillendirmeye girişmiştir.

Sakallı Celal’in deyişiyle, “vapur Doğu’ya giderken, içindeki bazı enayilerin Batı’ya doğru koştuğu” bir Türkiye fotoğrafı bugün gözümüzün önündeki.

Tek adam, tek parti ve tek düşünce de, tüm yaşananları tamamlayan; topluma benimsetilmeye çalışılan gerçekler. Örtünün altındakiler bunlar…

Hiç yorum yok: