16 Nisan 2008 Çarşamba

HELAL…
ALİ BULUNMAZ

“Faizsiz” bankacılığın kök saldığı yerler şeriatın esas alındığı; dinin siyaset ve ticaretle iç içe olduğu Arap ülkeleri.

Bu bankacılığın düsturu, “haram” sayıldığı için faizin, “kar payı” adı altında dağıtılması…

Faiz ile “kar payı arasında ne fark var? Herhangi bir fark olmadığını herkes biliyor, ama “faizsiz” bankacılığın yaratıcıları da müşterileri de takiyyeye başvuruyor.

Bu oyunu merkeze alan bankacılık, zamanında Türkiye’de de serpildi; aynı numaraları çeviren holdingler de, yurt içi ve dışında Türk Lirası ve döviz olarak paraları topladı.

Sonra iflas gerekçe gösterilerek, yurttaşların paraları bir çırpıda tokatlandı. Yıllarca çalışılıp biriktirilenler, “kar paycı” sahtekârlarca iç edildi.

***

Günümüzde, “helal” ürün ve sigortacılık sektörleri gözde. Yakın geçmişte “helal” gıda üretimi yapan kuruluşlar, Türk Standartları Enstitüsü’ne bile başvurmuştu.

Şimdi, “helal” sigortacılık Türkiye pazarına girmeye çalışıyor.

“Helal” sigortacılığın en gelişkin olduğu ülkelerin başını Malezya çekiyor.

Başka?

Cezayir, Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn…

Hepsinde dinci-şeriatçı yönetimler işbaşında…

***

“Helal” sigortacılığın temel önermesi ne?

Toplanan fonlar, faizde işletilmiyor; faiz dışı yatırım araçlarında değerlendiriliyor!

Hasar ve sorumluluklar, katılımcıların paylarına sigorta havuzundan ödeniyor. Yatırılan primler, havuzda birikiyor ve “İslami usullere uygun” biçimde işletiliyor.

Örneğin, alkol üretimi yapan şirketlere yatırım yasak!

***

“Helal” sigortacılığın bir başka temel anlayışı “kar amacı gütmemesi”! Bu sektörün yaratıcıları, buna “kooperatif sigortacılığı” diyor.

O halde bir soru: 21. yüzyılda, paranın döndürdüğü oluşum “kar amacı gütmüyorsa” neden kurulur?

***

“Helal-haram” ayrımı yapıp, gönül okşayarak bir çeşit sömürü düzeni geliştiren bu sektörler, “kar payı” adı altında apaçık faiz dağıtıyor.

Türkiye, şu anda paradan en fazla paranın kazanıldığı ülke. AKP’nin öve öve bitiremediği yabancı “yatırımcılar”, bu yüzden Türkiye’yi tercih ediyor.

Adına “helal” veya “yatırım” deyin, amaç parayı işletmek.

Kar etmek…

Faizi cebe indirmek…

Olan biten bu…

Hiç yorum yok: