11 Ocak 2008 Cuma

GENİŞLETİLMİŞ SİGARA YASAĞI YASASI
ALİ BULUNMAZ

Açık ve kapalı alanlarda; barlar, eğlence merkezleri, lokantalar, kır kahveleri ve birahanelerde bile, sigara içilmesinin yasaklanması mecliste kabul edildi.

Sözü geçen yerlerde sigara kullananlara özel yerler dahi yapılmayacak.

Peki, bu yasa lokanta, kafe ve kahvehane gibi mekânlar için ne zaman yürürlüğe girecek? 4 ay sonra.

Ya içkili yerler için uygulama ne zaman başlayacak? Tam 18 ay sonra. Yani yerel seçimler ertesinde.

Belirtilen yasağı denetleyecek birimlerin başında belediye zabıtaları geliyor. Yasağa uymayanların belirlenmesi zabıtanın görevi olacak.

Şimdi düşünelim: Yasaya uyup uyulmadığını denetleyecek zabıta (ve dolayısıyla yerel iktidar), yasağın kapsamını kendince genişletip, içki içilen yerler üzerinde baskı kurarsa, bunun sonu nereye varır?

Sigara yasağına büyük destek veren aydınlar, bunu düşünüyor mu? Hikmet Bila’nın 6 Ocak günkü yazısından bir alıntı:

“Yarın bir gün zabıta ‘burada sigara içiliyor’ diye içkili yerlere seri baskınlar yaptığında, içkili yerler çatır çatır cezalandırılıp kapatıldığında, içkili yerleri de, içkili yerlere gidenleri de canından bezdirdiğinde, o aydın arkadaşlarımız acaba ne düşünür? ‘Halk sağlığı’ için o uygulamalara da gık demezler mi? Rejimin elden gittiğini mi düşünürler?”

Unutmadan, bu yasak kapsamı dışında kalan iki yer neresi? Hastane ve cami bahçesi. Kapalı alanlarda sigara içenlere özel bölümler ayrılmasına bile kanunla izin verilmez ve açık alanların büyük kısmında sigaraya yasak getirilirken, bu iki yerde “halk sağlığı” neden gözetilmemektedir acaba?

Hiç yorum yok: