21 Mart 2008 Cuma

AVRUPA’NIN ORTA YERİ VE AKP
ALİ BULUNMAZ

İsviçre. Avrupa’nın orta yerinde bir ülke.

Bu ülkenin Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, 28 milyar dolarlık doğalgaz anlaşması yapmak üzere İran’a gidiyor.

Ancak Ahmedinecad ile görüşmesi sırasında flaşlar patlıyor ve Calm-Rey başındaki örtüyle karelerdeki yerini allıyor. Kareler de, İsviçre ve Avrupa basınında…

Ülkenin gazeteleri zehir zemberek yorumlara başlıyor:

-“İtaatkar bir kadın gibi”
-“Sinsi Calmy-Rey anlaşmazlığın örtüsüyle.”

İsviçre’deki feminist hareket temsilcileri, bu hareket içinde yer alan Calmy-Rey’i kıyasıya eleştirip, “kadınların örtüye karşı gösterdiği dayanışma nerede?” biçiminde öfkesini dile getiriyor.

Calmy-Rey ise “örtüyü İran’a saygı amacıyla taktığını” ifade ediyor…

***

Calmy-Rey’in başındaki örtü, türban veya sıkmabaş değil. Beyaz ve gevşek bir örtü. Ama İsviçre basını ile kimi Avrupalı yazar ve gazeteciler, bunu kadına bir hakaret sayıp, Calmy-Rey’e ağır eleştiriler yöneltiyor.

İsviçre, Avrupa’nın merkezinde. Avrupalı bir bakan, “nezaket” amacıyla bile olsa başını örttüğünde tepkiler kabarıyor…

Peki Avrupa’nın, eşleri türban ve sıkmabaşlı Başbakan, Bakan, Milletvekili ve bürokratlar aracılığıyla Türkiye’de kadını ikinci sınıf vatandaş haline getirmeye çalışan ve türbanın “özgürlük” olduğunu savunan AKP’ye bakışı ne?

-“AKP, Türkiye’yi modernleştiriyor”
-“Demokratikleştiriyor”
-“AKP Türkiye’de siyasi ve ekonomik istikrarı sağladı, bu AB için olumlu”

***

AKP bugün Avrupa’da, kendisinden istenenleri yerine getiren ve AB’nin beklediği yasaları çıkarması için biçilmiş kaftan görünümündeki bir partidir. Avrupa’nın değerlerini ne kadar “benimsediği” ya da “oraya ulaşmak istediği” ortadadır…

Ancak AB, istediklerini almak ve onu desteklemek adına AKP’nin türban açılımını “özgürlük”, AKP’ye karşı hazırlanan iddianameyi de “demokrasi ayıbı” olarak yorumlamaktadır.

Burada bir ikilem göze çarpıyor. Aslında bu, bilinçli şekilde uygulamaya konmuştur. İsviçre Dışişleri Bakanı İran’da başını örttü diye ayaklanan Avrupa basını ile yetkilileri, Türkiye’de dinciliği politikasının merkezine koyan AKP’yi “özgürlükten”, “modernleşmeden” ve “demokrasiden yana” diye takdim ediyor.

Acı acı gülünecek bir oyun bu…

Hiç yorum yok: