12 Ağustos 2007 Pazar

İKİ AKP
ALİ BULUNMAZ

Fas, Eylül ayında seçime gidiyor. 1999’dan bu yana tahtta olan Kral Muhammed’in, yükselişe geçen ve tanıdık bir rakibi var: AKP.

Fas’ta İslamcı olarak bilinen Adalet ve Kalkınma Partisi, bu nitelemeyi reddederek kampanya yürütüyor. AKP lideri Selahaddin Osmani, “İslamcı değiliz, Avrupa’daki Hıristiyan Demokratlar gibi muhafazakar demokratız”diyor. Evet, “muhafazakar demokrat !”

1998’de Birleşik Reform Hareketi olan adını, Adalet ve Kalkınma Partisi şeklinde değiştiren İslamcı hareketin baş hedefleri “özgürlükleri genişletmek ve ekonomiyi iyileştirmek.”

Fas’taki AKP’nin lideri, kendine Türkiye’deki AKP lideri Erdoğan’ı örnek aldığını ifade edip, “ne Suudi rejimi ne de Mısır’ın Müslüman Kardeşleri; ben kendime Türkiye’deki AKP’yi model seçtim” diyor.

Uzun vadeli hedeflerini Fas’ın AB üyeliği olarak açıklayan AKP’nin yükselişinden ise, Afrika’nın en geniş haklarına sahip olan kadınlar endişe duyuyor.

Kuzey Afrika’daki “ılımlı İslam” temsilcisi AKP, hedefleri, yükselişi, örnek aldıkları ve iktidar yürüyüşüyle bize kimleri hatırlatıyor?

“Ilımlı İslam” projesi, bir virüs gibi zayıf veya uygun bulduğu her Müslüman ülkeye yayılmayı sürdürüyor. BOP, yoluna emin adımlarla devam ediyor…

Hiç yorum yok: