23 Aralık 2008 Salı

HASTA ÜLKE...
ALİ BULUNMAZ

Daha önceleri Türkiye için garip belirleme ve benzetmeler yapanlar olmuştu ama bu kadar açık konuşanı pek görülmemişti. Üstelik başbakan sıfatını taşıyan biri bu kadar trajikomik bir açıklama yapmamıştı.

Ne dedi Erdoğan:

"Henüz ölüm sinyalleri vermeyen bir hastaya, siz kalkar da ölümü hatırlatan veya kefenini hazırlayan bir doktor, aile gördünüz mü? (...) Doktor gelir hastayı psikolojik olarak tedavi etmenin doktorlukta önemli bir adım olduğunu bilir. Ben de ülkemin doktoru ve sorumluluk üstlenen bir başbakanıyım..."

***

Konu ne? Ekonomik kriz ve hükümete yöneltilen eleştiriler...

Erdoğan, hükümetin ve partisinin eleştirilmesine öfkeleniyor; iş adamları, gazeteciler ve gerçek aydınların uyarılarına bu şekilde yanıt veriyor ve ekliyor: "İnsanımızın psikolojisini bozmayın..."

İşten çıkarılan, iş bulamayan, asgari ücretin altında sigortasız çalışan ve yoksulluğa mahkum edilen, kriz yüzünden iş yerini kapatmak zorunda kalan vatandaşın morali iyi, ruh sağlığı yerinde!

Bu durumu, krizle ilgili olarak açıklama yapan, hükümeti eleştirenler bozuyor!

***

Erdoğan'ın "hasta ülke" benzetmesi ise moralleri yerine getirmeye yönelik herhalde...

Tayyip Erdoğan'ın sözleri adeta yakın geçmişe götürüyor bizleri. Parçalanmak üzere olan ve ekonomisi çöken Osmanlı için Batılı devletler tarafından kullanılan bir ifade vardı:

"Hasta adam."

***

1900'lerin başından 2008'e...

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ülkesini hastaya benzetiyor.

Kendisini de ölmek üzere olan ülkesine moral veren doktora...

Geldiğimiz nokta burası.

Ekonomik kriz her şeyi bilinç üstüne çıkarmış görünüyor...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

g